امتیاز رأی شما
رأی، عبارت از تصمیم یک شخص برای انتخاب کاندیدای موردعلاقه میباشد. مهمترین مسألهٔ هر انتخابات این است که چه کسانی میتوانند در آن شرکت کنند. در هیچ انتخاباتی همهٔ جمعیت اجازهٔ شرکت ندارند. معمولاً حق رأی مخصوص شهروندان یک کشور است. در بسیاری از کشورها افرادی که دچار بیماری روانی باشند یا افرادی که سنشان از حدی خاص کمتر باشد اجازهٔ شرکت در انتخابات را نخواهند داشت.
هر رایدهنده ممکن است فقط به یک نامزد رأی بدهد یا به چند نفر (به شرط آنکه چند کرسی نمایندگی وجود داشته باشد) یا نامزدها را به ترتیب شایستگی در لیست قرار دهد.
در برخی کشورها، رأی دادن اجباری است. اگر افرادی که شرایط رأی دادن را دارند در انتخابات شرکت نکنند با اقدامات تنبیهی مثل جریمهٔ مالی مواجه خواهند شد.
ممکن است رأیدهندگان توسط دولتها یا احزاب به عمد در مورد شیوهٔ رأی دادن گیج شوند. نمونهٔ دیگر شامل متقاعد ساختن نامزدها برای کنار کشیدن از طریق رشوه، باج، تهدید یا زور است.
۱. یک رای: کسانی که واجد شرایط برای انتخاب کردن هستند میتوانند یک رأی به صندوق بیندازند.
۲. برابری: هر انتخابکننده تنها میتواند یک بار یک رأی بدهد و همه رایها برابر میباشند و یکسان شمرده میشوند.
۳. مخفی بودن رای: در جریان و پس از انتخابات میباید همه انتخاب کنندگان اطمینان داشته باشند که این که به چه کسی رأی دادهاند مخفی میماند.
۴. تقلب در رای: آرای داده شده مردم را نمیتوان تغییر داد، نمیتوان نابود کرد و هیچ رایی را نمیتوان پس از پایان انتخابات به آرای داده شده اضافه کرد.
برای انتخاب کفش، لباس، شامپو، آب میوه، عطر و ادکلن مناسب؛ برای انتخاب رشته تحصیلی یا ورزشی، کار و کسب، نحوه گذران اوقات فراغت، برای انتخاب همسر، نام فرزند و …. باید نکاتی را مد نظر داشته باشید. برای خیلی از افراد انتخاب کردن عطر مناسب، می تواند کاری گیج کننده و سخت باشد. باید بدانید که با توجه به ویژگی های شخصیتی خود کدام یک و چه نوع عطری برای شما مناسب تر است. شما باید با این موضوع آشنا شوید که انتخاب یک ادکلن و یا عطر مناسب چگونه اتفاق می افتد؟
انتخاب نماینده
اکنون برای انتخاب نماینده خود در مجلس قانون گذاری باید به این نکته ها توجه داشته باشید:
ملاک و معیار شما برای نماینده مجلس چیست؟
خواسته و توقعات شما از نماینده چیست؟
داشته ها و توانمندی های نامزد چیست؟
تجربیات و سوابق کاری نامزد چیست؟
شعار و حرف های تبلیغاتی نامزد چیست؟
هواداران و طرفدارانش چه کسانی هستند؟
رأی دادن حق یا تکلیف است؟
آیا رای دادن، حق مردم است یا یک تکلیف دینی و شرعی هم به حساب میآید؟ در مفهوم حق «اختیار» و در مفهوم تکلیف «الزام و اجبار» نهفته است. حق رای از مهمترین مصادیق حقوق شهروندی به حساب میآید. از سویی نیز، نظام دینی که مردم از روی اختیار آن را انتخاب می کنند، حفظ این نظام و تلاش برای استمرار آن به بهترین وجه برای افراد واجد شرایط رأی دادن یک تکلیف و وظیفه دینی و شرعی خواهد بود.
حضرت امام خمینی(ره) در این خصوص میفرمایند: «امروز شرکت در انتخابات ریاست جمهوری نه فقط یک وظیفه اجتماعی و ملی است، بلکه یک وظیفه شرعی و الهی است که شکست در آن، شکست جمهوری اسلامی است، که حفظ آن بر جمیع مردم از بزرگترین واجبات و فرایض است و وسوسه در آن از شیطان، بلکه عمال شیطان بزرگ است».
حضرت آیت الله خامنه ای نیز شرکت در انتخابات را هم حق مردم و هم تکلیف آنان میدانند: «هم حق و هم تكلیف مردم است كه بیایند و سرنوشت كشورشان را بهدست خودشان معیّن كنند؛ زیرا كه كشور متعلّق به مردم است. مردم باید بیایند و با انتخاب صحیح و آزادانه، قانونگذارانشان را در قوّهی مقنّنه معیّن كنند؛ مجریان خودشان را با ترتیبی كه در قانون معیّن شده است، معیّن كنند. این حقّ مردم است و متعلّق به آنهاست؛ اما تكلیف هم هست. اینطور نیست كه یكی بگوید من نمیخواهم از این حقّم استفاده كنم؛ نه، سرنوشت نظام بستهی به احقاق و استنقاذ این حقّ است؛ این تكلیف است؛ باید همه شركت كنند».
توجه به یک نکته
در کشورمان ایران، شرکت در انتخابات تکلیف قانونی نیست یعنی نه قانون اساسی و نه قوانین عادی مردم را ملزم به شرکت در انتخابات نکردهاند این در حالی است که در برخی کشورها شرکت در انتخابات الزام قانونی دارد مثلاً در کشورهایی مانند استرالیا، برزیل، لوکزامبورگ، سنگاپور، بلژیک، اروگوئه و… سیستم رأیدهی اجباری وجود دارد و مردم این کشورها مکلف و ملزم به شرکت در انتخابات هستند و در صورتی که بدون دلیل موجه در انتخابات شرکت نکنند با مجازات و یا محرومیتهایی از حقوق سیاسی و اجتماعی مواجه میشوند.
در ایران اسلامی که نظام آن مردمسالاری دینی است گرچه برای شرکت در انتخابات الزام قانونی نداریم اما از لحاظ شرعی شرکت در انتخابات یک وظیفه دینی و یک واجب شرعی است. یعنی شرکت در انتخابات تکلیف شرعی مردم است.